Alcohol, vijand of vriend?

Alcohol, vijand of vriend?

Fitness in combinatie met alcohol wordt vaak als negatief besproken. Eigenlijk veel negatiever dan dat het daadwerkelijk is. In deze blog zal ik bespreken hoe je het beste alcohol kan combineren  met trainen en je doelen nog steeds kunt nastreven. Slim leren omgaan met alcohol, want wie wil nou niet zijn shape verbeteren/ bijhouden en goed kunnen genieten van het leven?

Alvast voor de duidelijkheid; ik wil hiermee zeker niet zeggen dat alcohol drinken gezond voor je is, het heeft negatieve effecten op het lichaam, vooral bij het misbruiken hiervan. Ook als je grote doelen stelt zoals het voorbereiden op een fotoshoot of wedstrijd is het alcoholgebruik sterk af te raden. Een aantal gevolgen van overmatig alcohol gebruik:

  • Vermindert je herstel (niet zo extreem als wordt gezegd, maar op lange termijn worden er toch verschillen gemeten)
  • Vermindert productie testosteron
  • Schadelijk voor de teelballen
  • Houdt de vetverbranding tegen
    Dit laatste zouden we de controle over kunnen houden door de voeding hierop aan te passen. Dit zal ik bespreken.


Hoe pakken we dit aan
Het is zover, het is vrijdag avond en je hebt een avondje alcohol ingepland met wat vrienden. Op die dag wil je extra op je calorieën letten omdat alcohol ook calorieën bevat. Het slimste is een ‘lowday’ inplannen zodat je veel eiwitten binnen krijgt en er weinig vet en calorieën worden geconsumeerd. Als er alcohol in je bloedbaan zit, wordt vet opgeslagen en eiwit verbrand. Wat gebeurt er met koolhydraten? Aangezien koolhydraten alleen effectief omgezet worden in vet in een staat van positieve energiebalans, is slank blijven tijdens het drinken simpelweg een kwestie van in negatieve energiebalans blijven. Dit betekent dat je minder calorieën moet consumeren dan je verbrandt.

( Voor meer informatie hierover zie: http://fitzonderfabels.nl/article/bierbuik/ )

Een voorbeeld van een slimme keuze qua drank
1. Vodka – Cola light
2. Vodka – spa rood/ blauw + citroen
Weinig calorieën en veel alcohol, perfecte combinatie.

alcohhol

 

 

Tip: drink je echt alleen maar om dronken te worden en zo min mogelijk te drinken. Kies dan voor 5 shots.. op een lege maag. Al het alcohol dat nog niet kan worden verwerkt zal in je bloedbaan rond blijven lopen. Eindstand zo lam als een toeter.

 

 

Voedsel heeft hetzelfde effect op de alcoholconcentratie in je bloed. Een volle maag vertraagt namelijk de absorptie van alcohol. Dit zorgt er voor dat je meer alcohol nodig hebt om dronken te worden en is dus ongewenst.

Verspreid je de alcohol inname over de hele avond? Zorg dan dat de maaltijden die je hebt ingepland, eiwitrijk en vezelrijk zijn en ook laag in calorieën. Als het nachtwerk wordt en de stad nog wordt opgezocht, zorg er dan voor dat je nog een maaltijd nuttigt voordat je weggaat, een magere bak kwark bijvoorbeeld. Het consumeren van eiwitten bevordert het afbreken van alcohol, dit kan de schade van alcohol beperken.

Dan komt het moment na het drinken dat je, je kent het wel, wilt eten. Dit komt mede door de alcohol die je hongergevoel niet onderdrukt maar juist verhoogt. Zorg er dus voor dat als je thuis komt je ook weer een verantwoorde maaltijd hebt, het liefste dus ook weer bestaand uit koolhydraten en eiwitten. Yoghurt met fruit bijvoorbeeld.

The day after
De dag na een avondje drinken wil je veel water comsumeren en aan het begin van de dag nog weinig vet consumeren. In de middag kan je weer gaan trainen,  je wilt niet te dicht trainen op het moment dat je alcohol hebt genuttigd. Dit voorkomt ook dat de alcohol invloed kan hebben om mijn training/ herstel. Na het trainen kun je weer wat (gezonde) vetten consumeren, denk aan avocado, pindakaas etc.

Conclusie
Zolang je bewust bezig bent met wat je eet en drinkt op de dag zelf en erna kun je makkelijk wat drankjes doen en een avondje stappen. Je hoeft jezelf dus niet op te sluiten als fysieke doelen stelt. Wil jij wat drinken? Dat kan, als je er ook rekening mee kunt houden die 2 dagen. Belangrijk is, is dat je de doelen die je stelt op je eigen manier gaat halen. De manier die voor jou het beste werkt zal de sleutel zijn naar jouw succes.

 

 

Erik Gouw
info@erikgouwpt.nl