5 Veelgemaakte fouten bij afvallen

5 Veelgemaakte fouten bij afvallen

We zijn er veel mee bezig, ons gewicht. Het verminderen van de vetmassa of verlagen van het vetpercentage is een veelvoorkomend doel maar wordt vaak niet gehaald. De redenen waarom mensen hun doelen niet behalen is niet voor iedereen even duidelijk. In dit artikel bespreek ik vijf veelgemaakte  fouten omtrent afvallen en waarom je dit dus beter niet kan doen.

  1. Diëten

Het nadeel van alle diëten is, dat ze niet leiden tot verbeterde voedingsgewoonten. Vroeg of laat treden er tekorten op aan (onder andere) vitaminen en mineralen. Het gewichtsverlies is veelal tijdelijk omdat men terugvalt op gewone voeding in combinatie met het oude eetpatroon. Omdat men dan nog steeds niet weet wat gezonde voeding is, vervalt de mens snel in het welbekende jojo effect. In de meeste gevallen zijn deze diëten laag in calorieën ook lastig vol te houden, omdat ze slecht inpasbaar zijn in het dagelijks leven. Een ‘verwoed lijner’ zal zich moeilijk voor kunnen stellen dat afvallen ook mogelijk is door gezond te eten (indien je onder je onderhoudsfase blijft eten).
De moderne lijner die gezond af wil vallen en, sterker nog, dit gewicht wilt behouden zal zeker niet kiezen voor diëten maar voor een gezonde levensstijl en geen tijdelijke. Zorg dus dat je bewust wordt over wat je eet.

  1. Beweging

Veel mensen onderschatten hoeveel waarde beweging/ training kan hebben op het afvallen. Voornamelijk de diëten focussen zich op de voeding en niet op beweging. Nu is voeding wel doorslaggevend maar beweging kan ook zeker een grote meerwaarde hebben op het afvallen. Neem de trap in plaats van de lift. Probeer 2 keer per week naar de sportschool te gaan. In de sportschool zijn vele mogelijkheden, mijn voorkeur gaat uit naar krachttraining. Met krachttraining vergroot je, je spiermassa (vetvrije massa), hierdoor gaat de stofwisseling omhoog en zal je meer calorieën verbranden gedurende dag.

  1. Weet waar je dik van wordt (wees bewuster)

Je wordt niet dik van suiker, vet, koolhydraten of welk ingrediënt dan ook en het is ook zeker niet verslavend. Wel eens iemand gezien die niet kon stoppen uit een pot suiker te lepelen?

Je wordt dik van een overschot aan calorieën. Je lichaam verbrand in rust een aantal calorieën. Daar worden door je dagelijkse bezigheden ( sporten, schoonmaken, boodschappen doen) nog wat calorieën aan toegevoegd. Dit totaal is hetgeen je kan eten om op hetzelfde gewicht te blijven. Wil je afvallen moet je minder calorieën tot je nemen dan dat je verbrand.  Zo simpel is het! Dit kan met sla en kipfilet, maar dit kan ook met Big Mac’s en Chips. Documentaires waarin mensen afvallen door alleen maar McDonalds te eten of alleen maar cakejes te eten zijn hiermee dus ook te verklaren. Niet slim, maar goed mogelijk.
Begrijp mij niet verkeerd, probeer de juiste voedingskeuzes te maken. Je snapt zelf ook wel dat een zelfgemaakte salade voedzamer is dan een fastfood maaltijd. Kies bewust.

  1. Gewoontes

Je eet vaak veel meer dan je denkt doordat het gewoontes zijn geworden. Deze gewoontes onthoud je niet. Dit zie je ook vaak in programma’s waarin mensen denken weinig te eten, maar uit gewoonte toch erg vaak grijpen naar de snoeppot, koekjestrommel etc. Probeer die gewoontes te doorbreken door de bijv. de ‘ongezonde’ producten ergens uit het zicht te zetten. Het beste is om deze producten niet in huis te halen. Ook is het handig om een aantal dagen exact op te schrijven wat je eet en drinkt (inclusief de suiker in je thee of koffie). Er zijn verschillende applicaties waarin je dit kunt invullen zodat je ook ziet wat je op een dag binnenkrijgt.

  • Denk ook na/ wees bewuster over het rondje dat je in de supermarkt loopt. De binnenste paden zijn het gevaarlijkst en de buitenste paden bestaan over het algemeen uit gezondere keuzes. Zorg dat je voorbereid bent en een boodschappen lijst maakt met wat je echt nodig hebt!

 

  1. Supplementen

Er bestaat geen pil je die doet afslanken. Er zijn zoveel supplementen op de wereld en ook hierbij geldt; als ze zo goed zouden werken had iedereen één pot en waren we met zijn allen op gewicht. Een goed voedingspatroon dient te alle tijden de basis te zijn en dan zijn supplementen zo goed als overbodig  (of een minimale toevoeging).

Herken jij jezelf in één van deze punten of is het nog steeds een raadsel voor jou waarom je niet afvalt? Laat mij je helpen en plan een vrijblijvend gesprek in:

https://fithuis.nl/contact/

Erik Gouw
info@erikgouwpt.nl