Intermittent fasting

Intermittent fasting

Veel van jullie hebben vast wel eens over intermittent fasten gehoord en misschien al eens geprobeerd. Er staan veel artikelen over op verschillende platformen, maar welke claims zijn nou echt betrouwbaar? Ik zal in dit artikel uitleggen wat intermittent fasten is, waarom mensen het doen en waarom het voor jou een oplossing kan zijn.

Wat is intermittent fasten?
Bij intermittent fasten wordt er gedurende een langere periode op de dag niet gegeten (vasten). De tijd dat je geen eten tot je neemt verschilt tussen zo’n 12 en 18 uur. Over het algemeen wordt 16 uur vasten en 8 uur eten nagestreefd. Op deze manier krijg je gedurende een langere tijd geen voeding binnen. Binnen de paar ‘eet-uren’ mag en kan je meer (calorieën) per maaltijd eten.

Voorbeeld:
Maaltijden worden geconsumeerd tussen 11:00 en 19:00 uur. In de periode daarbuiten eet je helemaal niets. Je creëert een langere periode (tussen 19:00 en 11:00 uur) waarin je geen calorieën eet of drinkt.

Waarom wordt intermittent fasten toegepast?
Intermittent fasten wordt voornamelijk ingezet door mensen die willen afvallen. Het voordeel van intermittent fasten is dat je binnen een korte periode meer (calorieën) kan eten. Je hebt hierdoor een bredere maaltijdkeuze en dat ervaren veel mensen als aangenaam: je kunt veel eten in een korte periode. Dit is dan ook de voornaamste reden voor mensen om te kiezen voor intermittent fasten. Vind jij het ook lastig om de hele dag door kleine hoeveelheden eten tot je te nemen? Dan is intermittent fasten wellicht iets voor jou. Het kan je ook mentaal goed helpen in je strijd om kilo’s te verliezen.

Let op: het belangrijkste bij afvallen is en blijft het aantal calorieën versus hetgeen dat je verbrandt. Het aantal calorieën wat je verbrand moet in alle gevallen hoger liggen dan dat wat je aan calorieën consumeert, ofwel je moet een calorietekort creëren. Dit zal te allen tijde leidend zijn en daarmee bepalend zijn voor je het succesvol behalen van je doelen. Als je tijdens de eetperiodes binnen intermittent fasting meer calorieën eet dan je verbrandt zal je alsnog niet afvallen.

Kan intermittent fasten helpen voor jou?
Vraag jezelf af waarom je intermittent fasten wilt proberen. Intermittent fasten kan, mits goed toegepast, misschien wel voor jou werken. Je kan intermittent fasten altijd proberen en zien of het voor jou werkt. Bedenk goed van te voren wat je met de periode van intermittent fasten wilt bereiken. Intermittent fasten is niets meer dan een tool om dichterbij een doel te komen, het moet bij je passen en je moet het voor een langere periode kunnen volhouden. Het voordeel is dat je grotere maaltijden kunt nuttigen binnen de eetperiodes. Het betekent echter niet dat je meer calorieën kunt eten op een dag. Het slechts een andere indeling van de dag.

Starten met intermittent fasten?
Als je wilt starten met intermittent fasten is het vooral belangrijk om een juiste balans te vinden tussen het aantal calorieën dat je binnenkrijgt en wat je verbrandt. Zoals hierboven aangegeven zul je altijd meer moeten verbranden dan dat je aan calorieën binnenkrijgt om af te vallen.

Intermittent fasten is een middel om een doel te bereiken. Houd er rekening mee dat dit middel vaak een tijdelijke oplossing is. Het is niet iets wat je vaak lang volhoudt. Bedenk of dat is wat je wilt. Ik kijk graag naar doelen op lange termijn en help je graag op weg naar een nieuwe levensstijl, waarbij je leert omgaan met voeding in de toekomst.

Wil je afvallen en ben je benieuwd naar jouw calorie verbruik? Laat het mij weten, ik help je graag op weg.

Erik Gouw
info@erikgouwpt.nl